P+R Genneper Parken

Comfortabel parkeren aan de rand van Eindhoven

Ballast Nedam Parking heeft in opdracht van Gemeente Eindhoven een P+R parkeergarage gebouwd bij de Genneper Parken in het zuiden van Eindhoven. Deze parkeergarage biedt plaats aan 640 auto’s waarvan 19 parkeerplekken met een laadpaal. Tevens zijn 6 mindervalideplaatsen direct naast het hoofdtrappenhuis gerealiseerd. Het geheel is verdeeld over 6 bouwlagen.
Na de opening kunnen bezoekers aan Eindhoven hier hun auto parkeren, om vervolgens per OV of fiets naar het centrum te reizen.

Ambulancepost
Naast de parkeergarage is ook de ambulancepost voor GGD Brabant-Zuidoost gerealiseerd. De ambulancepost, met één bouwlaag, ligt aan de noordzijde van de garage. Deze heeft een rechtstreekse verbinding met de busbaan, zodat ambulances snel kunnen uitrukken.

Tribune
De tribune is een schakel tussen de parkeergarage en de omliggende sportvelden. Hij koppelt de ambulancepost en parkeergarage letterlijk aan de westzijde van het project. Bezoekers van de parkeergarage kunnen via de tribune in- en uitgaan. Daarnaast huisvest de tribune de complete klimaatinstallatie ten behoeve van de ambulancepost, is er een fietsenstalling ondergebracht en is er een nooduitgang gecreëerd vanuit de parkeergarage.
Vanaf de tribune kijkt men vooral uit op het hoofdveld van Hockeyclub Oranje-Rood. De zitelementen worden gevormd door betonnen zitelementen met een totale lengte van circa 60 meter over 5 niveaus. Daarnaast bevindt zich op het bovenste gedeelte van de tribune een vlak gedeelte van circa 225m² vanwaar men ook goed uitzicht heeft.

Duurzaam
Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan comfort, veiligheid, duurzaamheid en inpassing in de natuurlijke omgeving van Genneper Parken. Zo krijgt de garage ruime rijbanen met éénrichtingsverkeer. Aan de buitenkant wordt de eerste bouwlaag bekleed met hedera. De verdiepingen daarboven zijn open, maar krijgen een natuurlijke uitstraling doordat de gevels zijn bekleed met lamellen van bamboe. Het hart van het gebouw is open, waarbij het maaiveld is beplant met groen. Hierdoor heeft de parkeergarage een grote openheid met aan alle zijden zicht op groen.
Het gebouw is daarnaast energieneutraal door plaatsing van in totaal 300 zonnepanelen.

Projectgegevens
Locatie: Eindhoven
Opdrachtgever: Gemeente Eindhoven
Ontwerp: JHK Architecten
Contractvorm: Design & Construct

 

Locatie

Eindhoven

Tags
  • parkeergarage
  • bovengronds
  • station
Projectgegevens

Project Fase: opgeleverd

Bouwtijd: 2020 - 2020